Останки от най-ранните обитатели на София бяха открити в неолитно селище

...
Останки от най-ранните обитатели на София бяха открити в неолитно селище
Коментари Харесай

Археолози откриха гробове на 8000 г. под бъдещ блок в Слатина

Останки от най-ранните жители на София бяха открити в неолитно населено място Слатина. Екипът от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, е разкрил в региона на столичната ул. " Владово " четири гроба на 8000 години, оповестиха от пресцентъра на Българска академия на науките. Заедно с откритите през предходната година два, те са най-ранните сходни находки на територията на София и Софийското поле.

Откритието е направено при избавителни разкопки поради идно жилищно строителство в столичния квартал. Намереното е част от огромен ритуален комплекс, датиращ от шестото хилядолетие преди Христа. Според чл.-кор Васил Николов, става дума за място, където живите са се срещали с душите на предците си. Намерените два черепа в обредните ями подсказват, че става дума за доста комплицирана обредност. На територията на богинята майка – земеделска земя – това другарство сред живите и предците е доста особено, само че за пръв път е намерено толкоз покрай населено място.

Разкопки в региона се организират от повече от 30 години. Намерените до момента предмети демонстрират, че селището Слатина е било населявано от земеделци и скотовъдци. Самото населено място е съществувало в продължение на 500 години, от края на седмото доникъде на шестото хилядолетие преди Христа. То е било едно от най-големите в Европа и е разпределяло културните въздействия по главните пътни артерии на Балканите – през Струма, Искърския пролом и по река Нишава. Предполага се, че през неолитното населено място в Слатина е била разнесена цивилизацията в Европа, съобщи на конференция чл.-кор. Васил Николов, който го дефинира като " културно събитие ".

При сегашните разкопки изследователите от Националния археологически институт попаднали на двоен гроб - в него са почивали евентуално мъж и дете. Другите остатъци са на жена, положена по стомах, и на мъж, който е заровен в особена поза - едната му ръка е останала под скелета. Предстои антрополозите от Института по пробна морфология, патология и антропология към БАН да продължат проучванията в лабораторни условия. ДНК разбор може да покаже дали е имало родствена връзка сред откритите тела.

Вероятно е имало и къщи, които за жалост са разрушени, допускат археолозите. По време на разкопките бяха открити редица предмети като керамични съдове, тежести за стан, запушалка за пещ, завършена като човешки облик, прешлен за вретено и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР